Kunst

Kunst is veel meer dan dat je jezelf kan voorstellen. Kunst is te zien in alle kleuren en alle maten. Je hebt bijvoorbeeld oude kunsten wat je vaak op televisie terug ziet of heeft u thuis nog wat oude kunst liggen? Buiten het feit dat kunst heel mooi kan zijn kan het ook veel waard zijn. Zo kan een oud schilderij miljoenen opleveren op verschillende veilingen. Zo is er een paar jaar geleden een schilderij op de markt verkocht voor een paar miljoen. Waarbij net na de veiling het doek in stukken worden gesneden. Niemand weet hoe het kon gebeuren. Het gebeurde gewoon. Ondanks je zou denken dat het schilderij dan niets meer waard is heb je het mis. Het doek met de lijst is juist alleen maar meer waard geworden. Dat is typisch door het verhaal gekomen. Het mysterie van het gescheurde doek, heel apart maar wel een leuk verhaal om het is terug op te zoeken.

Veel meer dan schilderijen

Niet alleen schilderijen zijn veel waard. Oude beeldjes kunnen ook veel waard zijn of andere oude dingen zoals vazen, bestek en nog veel meer. Elke dag worden er wereldwijd veel veilingen gehouden met de meeste unieke producten. Denk aan objecten uit de oorlog, auto’s, horloge. Ook zoals net al aangeven worden er ook schilderijen verkocht. Niet alleen kunst wordt verhandeld op een veilingmarkt ook dagelijkse producten zoals bijvoorbeeld bloemen. Bloemen zijn een van de meest grote import en export producten van België. Veel van die bloemen komen ook uit Turkije. Misschien had je dat niet helemaal verwacht maar het is echt waar. Ook in vis wordt vaak gehandeld op een veilingmarkt. Denk aan grote tonijnen en garnalen in groten getale. Zo worden er hier ook in de Noordzee vaak op garnalen gevist. Die vervolgens eerst naar Marokko worden gestuurd om ze daar te laten pellen. Dan zou je vast denken waarom zou je garnalen hier vangen en vervolgens opsturen naar Marokko en dan weer vervolgens weer terug ontvangen in Belgié. Dat komt vanwege het uurloon verschillen. Marokko is veel goedkoper dan hier in ons eigen land.

Zo worden er dus dagelijks miljoenen producten geveild voordat het bij de eindgebruiker terecht komt. Best gek om te bedenken dat je bloemen koopt in een bloemenzaak die daarvoor eerst een hele reis hebben gemaakt om vervolgens bij jouw in de vaas te kunnen bloeien. Wellicht heeft u daar al is een keer een documentaire over gezien.